• Контакт информације:
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Glavni Heder

Извештај жирија за доделу награде „Бранислав Нушић“ за 2011. годину

 

 

28. 11. 2011. године


 

На конкурс Удружења драмских писаца Србије за доделу награде „Бранислав Нушић“ за 2010. годину стигло је двадесет четири текста. Жири у саставу Драган Томић, председник и чланови Жељко Каран и Милан Јелић прочитао је све приспеле текстове и на седници одржаној 25.11.2011. године једногласно одлучио:

Награда „Бранислав Нушић“ за 2011. годину додељује се аутору драме „ОГВОЖЂЕНА“ ауторке Горане Баланчевић

Текстови:
„БУДИТЕ НА СТЕНДБАЈУ“ аутора Аријела Милошевића,
„ОФСАЈД ЗАМКА“ под шифром „Прелазни рок“ и
„МАЛИ БРАТ“ аутора Дејана Новчића,
препоручују се за штампање у едицији „Савремена српска драма“.

Четири наведена текста су се по свом квалитету издвојили од осталих с тим што је драма „Огвожђена“ оцењена као  изузтено добро написано дело и самим тим се наметнула за награду.

Шта то „Огвожђену“ чини изузтеним делом? То су пре свега  осликани ликови са зарђалих пруга које у Србији више не воде никуда, смештени поред скретнице која више не може да их пребаци на колосек који би их одвео до изласка из тунела немаштине и безнађа. Мајка Весела, службеница на железници, бори се за живот својих ћерки и сопствени и по налогу шефова пристаје на сваки посао који јој понуде, па чак и да чисти клозет да би преживела. Њен пријатељ машиновођа се непрекидно успављује таблетама насепособан и за љубав, а камо ли да повезе локомотиву. Једна ћерка студира у великом граду дириговање. Безуспешно покушава да диригује хором несташних, опичених баба. Друга ћерка покушава да заради певајући по кафанама и сања да у великом граду направи каријеру естрадне уметнице. На супрот судбини мајке Веселе и њених ћерки шефови су заиста весели и поручују да ће све порушути и саградити луна парк да се народ забавља.
Весела баца бомбу и све претвара у таму, што би се писцу могло замерити јер је већ све остало и сувише тамно. Но, у рукама доброг редитеља не мора да пукне бомба, али може да експлодира добра предства.

Радисав („На Дрини ћуприја“) је набијен на колац са кога пљује на своје џелате. Зашто и Весела разапета међу зарђалим шинама, које не воде никуда, не би пљунула на своје веселе, тупаве шефове који верују да је народу потребна само забава?!

Председник жирија
Драган Томић
У Београду, 28. 11. 2011. године

 

 


- - о о О о о - -



ЛИЦЕНЦА - LICENSE

Биографије, фотографије и непотписани текстови (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство - Делити под истим условима


 Biographies, photos and unsigned articles (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.

*НАПОМЕНА

За драме и ауторске чланке ауторска права имају аутори или носиоци права. Дозволу за објављивање, умножавање, извођење или друго јавно коришћење можете тражити директно од аутора или власника ауторског права. Податке о ауторима можете добити преко Удружења драмских писаца Србије, преко ел. адресе: ОВДЕ

© 2024 УДРУЖЕЊЕ ДРАМСКИХ ПИСАЦА СРБИЈЕ. Сва права су задржана.