• Контакт информације:
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Glavni Heder

Преминуо Леон Ковке – Момчило Ковачевић

Саопштење за јавност

Музеј позоришне уметности Србије  и Удружење драмских писаца Србије

Слободна лиценца Криејтив Комонс 4.0

Београд, 2. септембар 2024.

Писац популарних филмова, серија и представа и угледни културни делатник  преминуо је у Београду у 75. години

Momcilo Kovacevic 1У Београду је 27. августа у Клиничком центру Србије преминуо Момчило Ковачевић, угледни српски сценариста и драматичар, познат публици Југоисточне Европе и љубитељима српског и југословенског филма и телевизије по псеудониму Леон Ковке. Био је, између осталог, писац хит филмова („Шећерна водица“), емисија („Коцка, коцка, коцкица“) и многих представа, директор Музеја позоришне уметности у Београду и један од руководилаца Удружења драмских писаца Србије – репрезентативног удружења у култури.

Сахрана Момчила Ковачевића — човека посебног карактера и значајног културног делатника — биће на Новом гробљу у Београду, среду 4. септембра, са почетком опела у 12 часова

Богата каријера доброћудног уметника

Момчило Ковачевић је рођен 13. марта 1949. године у Београду, где се школовао и дипломирао драматургију на Факултету драмских уметности у Београду у генерацији 1977–1981. године.

Био је члан Удружења филмских уметника од 1982. године. Члан Удружења драмских писаца Србије био је од 2000. где је обављао више важних функција. Био је уредник и главни уредник капиталне едиције „Савремена српска драма“ (од 10. до 50. књиге, 2000-2013. године), као и секретар (2000–2013) и члан председништва до 2022, а од тада до смрти члан Савета УДПС.

У Музеју позоришне уметности Србије био је од 2000. до 2012. уредник програма и представник за јавност, а затим и директор Музеја од 2013. до 2021. године.

Написао је сценарије дугометражних играних филмова Позоришна веза (1980), Шећерна водица (1983), Дебели и мршави (1985), Шмекер (1986), Мајстор и Шампита (1986) и других, као и десетак краткометражних играних филмова, од којих је „Случај Богољуба Савковића – ливца“ награђен са највише домаћих и светских признања.

За Телевизију Београд је написао сценарије преко 300 емисија: „Моћ језика“, „Чик погоди...“ а посебно је запажен по играно-документарној мега серији „Коцка, коцка, коцкица“ са најдужим континуитетом, где је био сценариста 147 епизода.

Извођене су му драме за децу и одрасле: „Подземаљци“, „Супер клиња“, „Црвенкапа“, „Коцкица“, „Интимно-виктимолошка прича“, „Немирко и свемирко“ и друге, а штампане су му у едицији Савремене српске драма засебно комади „Ритуал згуснутог ваздуха“, „Клепсидра“, „Министарка воли кнедле“, „Шећерна водица“ и „Бебин Доручак“, што су касније сабране у књигу Шест драма у издању Удружење драмских писаца Србије (2008).

Момчило Ковачевић – Леон Ковке је добитник бројних српских и страних награда, укључујући награду за најбољи драмски текст „Бранислав Нушић“ 2001. године, и за трајни допринос култури Београда „Златни беочуг“ 2005. године. •

Подсећање:

Биљана Остојић: Разговор с поводом Леон Ковке, добитник Нушићеве награде за 2001. годину (Драма број 1 / јесен - 2002)


ЛИЦЕНЦА - LICENSE

Биографије, фотографије и непотписани текстови (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство - Делити под истим условима


 Biographies, photos and unsigned articles (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.

*НАПОМЕНА

За драме и ауторске чланке ауторска права имају аутори или носиоци права. Дозволу за објављивање, умножавање, извођење или друго јавно коришћење можете тражити директно од аутора или власника ауторског права. Податке о ауторима можете добити преко Удружења драмских писаца Србије, преко ел. адресе: ОВДЕ

© 2024 УДРУЖЕЊЕ ДРАМСКИХ ПИСАЦА СРБИЈЕ. Сва права су задржана.