• Контакт информације:
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Glavni Heder

О књизи „Савремена српска дуодрама“ - прилог РТС - прилог Радио-телевизије Србихе

Извор: РТС

У избору који је пред Вама, поштовани читаоче, налази се шеснаест дуодрама српских писаца. Настале су у дугом временском периоду који обухвата неколико деценија. Груписане су према својим доминантним карактеристикама на мелодраме, комедије, драме и документарне драме.

Тих шеснаест дуодрама може се посматрати и као паралелна историја српске драме: теме, идеје и њихова уметничка обрада доносили су исечак из сложеније позоришне делатности, при чему је камерни тон – иманентан дуодрами – усмеравао читаочеву и гледаочеву пажњу на унутарњи доживљај драмског лика. Због тога се дуодраме одликују већим степеном психолошког портретисања драмских јунака, што значајно доприноси њиховом моралном ставу афирмишући га или га, пак, доводећи у питање. А питања која произилазе из моралних дилема, преиспитивања учињеног и неучињеног, превазилажење допуштених граница понашања и мишљења, као и прихватање последица – награда и казни које собом доноси неумитност судбине која ће одвести драмске јунаке на непознате стазе – представљају темељ сваке драме.

Дуодрама се не залаже за ону врсту победе коју доноси сирова снага, додуше, оплемењена вештином. Дуодрама – као и свака друга драма – бави се светом идеја, важним питањима која се постављају о човековој судбини, покушајем да се проникне у смисао човековог живота. Тај сложени посао испитивања и преиспитивања човекове судбине у датим околностима и времену, у дуодрами се обавља основним оруђем – дијалогом, чак и онда када нам се учини да је дијалог потиснут у корист монолога, тока свести, или самоанализе поступака.

Аутори: Зоран Божовић, Драган Великић, Радослав Златан Дорић, Миодраг Ђурђевић, Милан Јелић, Момчило Ковачевић (Леон Ковке), Стеван Копривица, Ирфан Менсур, Вјера Мујовић, Иван Панић, Младен Поповић, Владимир В. Предић, Саша Симоновић, Стојан Срдић, Весна Станковић, Зоран Стефановић и Владимир Стојшин.

Приредио: Радомир Путник

Саиздавачи: РТС издаваштво и Удружење драмских писаца Србије

  • Ф– 12×19,5 cm • С - 718 • тврди повез • ћирилица • ISBN 978-86-6195-261-6

Више информација:

Књигу потражите у продавницама ПГП-а: РТС Клуб (Радио Београд, улаз из Светогорске) и на Зеленом венцу (Југ Богданова 2), или наручите на број телефона: 011/655-27-35, односно путем мејла: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..


ЛИЦЕНЦА - LICENSE

Биографије, фотографије и непотписани текстови (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство - Делити под истим условима


 Biographies, photos and unsigned articles (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.

*НАПОМЕНА

За драме и ауторске чланке ауторска права имају аутори или носиоци права. Дозволу за објављивање, умножавање, извођење или друго јавно коришћење можете тражити директно од аутора или власника ауторског права. Податке о ауторима можете добити преко Удружења драмских писаца Србије, преко ел. адресе: ОВДЕ

© 2024 УДРУЖЕЊЕ ДРАМСКИХ ПИСАЦА СРБИЈЕ. Сва права су задржана.