• Контакт информације:
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Glavni Heder

Резултати 43. конкурса „Бранислав Нушић“ за оригиналну драму Удружења драмских писаца Србије: победничка драма је „Ђука: Драма о Ђуки Мандић у 66 слика“

На 43. конкурс „Бранислав Нушић" за оригинални драмски текст Удружења драмских писаца Србије стигло је крајем 2022. године тридесет четири драме, већином целовечерње, што је око двоструко више него претходне 2021. године, када их је било осамнаест. Ово указује да српска драматургија доживљава опоравак након масовног социјалног и психолошког реза изазваног пандемијом короне и глобалном културом изолације.

Жири у саставу дипл. драматург Владимир Ђурић, доктор филологије и историчар позоришта и драме Јелена Перић и дипл. драматург Зоран Стефановић (председник) након разматрања драма закључио је да је уметнички ниво неких пристиглих текстова у просеку нижи од очекиваног традиционалног нивоа ове манифестације или је непогодан за овај конкурс упркос квалитетма. Један део драма су аматерске или дилетантске, неке су минијатуре примереније медијуму радија, а неке су адаптације већ полудраматизованих оригинала.

На другој страни, немали део драма се издваја квалитетом и амбициозношћу, и оне су неретко изнад просека текуће српске драмске продукције или бар тај квалитет обећавају у следећим верзијама текста. Жири ће тако посебно неким ауторима саветовати измене. Рецимо, један слој монументалности не би штетио драми посвећеној демонским раскршћима националног идентитета и биолошке егзистенције народа, као што је то „Прота Матија“ (шифра „Грунтос Ломни“), што би се исто препоручило занимљивој анализи друштвене патологије из времена Ержебет Батори у драми „Господари“ (шифра „Интермецо“). На другој страни, делује да би одређен поступак сажимања био користан развијеној визији међуратне америчко-европске високе културе у драми „Оно што долази однекуд другде“ (шифра „Надреализам“), што би био драгоцен прилог овој теми, али и недовољно растумаченој Милени Павловић Барили. Оваквих случајева има још неколико у овогодишњем корпусу драма, па сви аутори који се јаве удружењу електронском поштом на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. (у прилогу са 1. фајлом драме коју су слали на конкурс као доказом ауторства, и 2. биографијом) могу добити стручни приказ, а неки и сугестије за унапређење текста или његову продукцијску будућност.

У оваквој конкуренцији издвојила се још у првом кругу жирирања драма „Ђука“ (под шифром „Кестен“), о којој жири даје следеће мишљење:

Тема победничке драме 43. конкурса „Бранислав Нушић“, под насловом „Ђука: Драма о Ђуки Мандић у 66 слика“ је како српска породица у западном делу нашег народа, у касном 19. веку, третира своје црне овце, сумануте, нераднике и „ориђинале“, а идеја текста је да и највећи процеси човечанства зависи од тога да ли бескорисна људска јединка има самисао, саосећање и љубав бар још једног људског бића.

Иако је рађена суспрегнуто, драма је тек наизглед скромна и смерна, и само као поетичком варком се служи уобичајеним наративним регистром породичне мелодраме и разголићавањем психологије тзв. малог човека.

Драма „Ђука“, својом документарном истраженошћу, социјално-историјским и цивилизацијским импликацијама, филозофским нијансама и крајњом поуком и поруком представља једну од најпотреснијих драма у историји од скоро пола столећа конкурса „Бранислав Нушић“. Она се својом достојанственом мудрошћу издваја и у савременој српској драматургији која у свим својим облицима — од сцене до сваковрсног екрана — неретко  болује од површности, идејно-тематске цензуре и поремећаја свих вредности.

У посебности историјског тренутка човечанства, где наспрам јединке стоје обезљуђени системи климатских промена, аутоматизације, вештачке а ускоро и нељудске интелигенције, али и психопатолошког милитатног става центара банкарске моћи, драма „Ђука“ враћа наше размишљање на камен који смо лично одбацили, а који је понекад камен од угла, и подсећа нас на оног који је мера свих ствари — сутрашњег Човека у данашњем малом и палом бићу.

Ову драму и остале из ужег круга жирирања Удружење драмских писаца Србије ће настојати да објави у штампаном издању у едицији Савремена српска драма и препоручи за продукцију.

УДПС изражава жаљење због чињенице  да је 43. конкурс каснио са резултатима због виших сила. •


ЛИЦЕНЦА - LICENSE

Биографије, фотографије и непотписани текстови (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство - Делити под истим условима


 Biographies, photos and unsigned articles (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.

*НАПОМЕНА

За драме и ауторске чланке ауторска права имају аутори или носиоци права. Дозволу за објављивање, умножавање, извођење или друго јавно коришћење можете тражити директно од аутора или власника ауторског права. Податке о ауторима можете добити преко Удружења драмских писаца Србије, преко ел. адресе: ОВДЕ

© 2024 УДРУЖЕЊЕ ДРАМСКИХ ПИСАЦА СРБИЈЕ. Сва права су задржана.