*НАПОМЕНА

За драме и ауторске чланке ауторска права имају аутори или носиоци права. Дозволу за објављивање, умножавање, извођење или друго јавно коришћење можете тражити директно од аутора или власника ауторског права. Податке о ауторима можете добити преко Удружења драмских писаца Србије

ПРЕВОДИЛАЦ

ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ

Facebook

ЛИЦЕНЦА - LICENSE

Биографије, фотографије и непотписани текстови (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство - Делити под истим условима


Biographies, photos and unsigned articles (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.О Удружењу драмских писаца Србије

narodno_crtez


Удружење драмских писаца Србије наследник је Удружења Југословенских драмских аутора (УЈДА), чији је оснивач и први председник био Бранислав Нушић.

Удружењe драмских писаца Србије (УДПС) oсновано je 14. марта 1976. године на оснивачкој скупштини у Београдском драмском позоришту пред око 70 књижевника и од тада непрекидно делује, а његови чланови су угледни српски драмски писци.

УДПС је друштвена, струковна организација драмских писаца са око 130 чланова, која учествује у разноврсним културним и друштвеним збивањима и као репрезентативно удружење стара се о професионалним интересима својих чланова.

Удружење је иницирало и успешно окончало подизање споменика Браниславу Нушићу на Тргу Републике у непосредној близини Народног позоришта, чији је управик Нушић једно време био. Споменик је откривен 22. јуна 1991. године.

УДПС посредно учествује у раду Националног савета за културу.

детаљније...

 

nusa_spom1_mala

Share/Save/Bookmark
 
Отишао је Буца Мирковић ПДФ Штампа Ел. пошта

 
milosavmirkovic    У недељу, 22. септембра, умро је у 81. години члан нашег удружења Милосав Буца Мирковић, последња ренесансна личност српске културе.
  Бриљантни есејиста, књижевни и позоришни критичар, песник, драмски писац, управник Југословенског драмског позоришта, уредник издавачког предузећа ПРОСВЕТА, генерални секретар Српске књижевне задруге, члан Главног одбора Стеријиног позорја, учесник у оснивању бројних позоришних фестивала, члан безбројних жирија... И још нешто, веома значајно за модерну историју српске културе. У генерацијској и цивилизацијској провалији, што се пред нама данас отвара, губи се сећање на време Мирковићевог уредниковања, шездесетих година прошлог века, у часопису ДЕЛО, које је тада било стожер окупљања младих стваралаца што су новим, слободним духом надахњивали српску и југословенску културу.
   Бујним, раскошним стиховима, Мирковић је био и непревазиђени песнички амбасадор свога жупског завичаја. Љубитељ уметности, живота, позоришта и вина, племенити дух и живописни боем, био је и велики пријатељ глумаца, у чију част је написао низ надахнутих песама.

Share/Save/Bookmark
 
Патриотизам је ствар домаћег васпитања ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Братислав Петковић, редитељ и драмски писац, још увек министар културе у Влади Републике Србије, постао је мета напада, критике, па затим пљувања и упљувавања господе уметника, новинара и оних представника такозване „друге Србије“, субјеката који штите Србију од ње саме, посматрајући свој народ, његову какву-такву државу, његову духовност, традицију и културу очима империјалних стратега, који разарају независне државе на свих пет континената, а њихове народе – чистећи их од свега личног, духовног и националног – своде на јевтину радну снагу, клониране произвођаче и потрошаче, што бауљају по „шопинг моловима“, пунећи славодобитно своје „потрошачке корпе“ генетски модификованим прехрамбеним ђубретом.

Представници те, такозване „друге Србије“ посматрају, дакле, свој народ са једном врстом занимљивог „педагошког“ презира – надахнути духом својих покровитеља, чији је политички маркетинг послао у свет слику Срба као геноцидног, прљавог, злог и дивљег народа, који ће још дуго морати да се, клечећи, извињава лево и десно, јер је он искључиви кривац за незамисливе злочине што су се пре две деценије десили у нашем делу Европе.

Као што у овој земљи има пет посто богатих и деведесетпет посто сиромашних – транзициона криминогена псеудоелита и остатак пучанства, осуђен на реалне „резултате“ националне економије – тако и у култури имамо шачицу псеудоелите добро плаћених и преплаћених гласноговорника мондијалистичке пошасти и остатак простора резервисан за бљутаве ТВ серије, гнусне „ријалити“ програме и патогени, синтетички „турбо-фолк“, што, све заједно, комплементарно делује у правцу дебилизације пучанства и поништавања аутохтоних културних вредности овога тла. За све остале, који би хтели и могли да проговоре другачијим гласом – једноставно нема места на пренапученој, демократској сцени.

Нови министар једва да је и започео свој мандат, после деценијске владавине „другосрбијанаца“, а они су већ почели да пуштају своје, увек приправне, отровне жаоке – јер нису навикли да свој демократски монопол деле са било ким, најмање са оним будалама што, у двадесет и првом веку, још увек држе до своје националне свести и до интегритета свог националног духа и културе. И тај се министар, молим вас, усудио да јавно, макар и у контексту културе, изговори реч „национално“ – очигледно недовољно свестан, или довољно дрзак да употреби тај мрски, превазиђени, цензурисани израз.

Појава Братислава Петковића на политичко – културној сцени изазвала је, дакле, код „другосрбијанаца“ очиту нервозу и неспокојство, због основане сумње да би нови министар могао макар да отшкрине врата онима који се не стиде што припадају „прљавом, злом, инфериорном, недотупавном и геноцидном народу“ и који не би хтели да праве филмове у којима су Срби само дебилни кољачи, нити позоришне представе са бурадима крви и повраћањцима, што треба да представљају легитимацију српске историје. И тако даље…

И што ново министарство наступа са више толеранције и опрезног компромиса, мондијалистичка културна „елита“ – тумачећи то као слабост – насрће са све жешћим секташким етикетирањем, поспрдним ниподаштавањем и безобразном дискредитацијом, очекујући притом, „с правом“, финансијска средства за даље ружење, куђење и понижавање властитог народа и властите државе – што, разуме се, не би прошло ни у једној озбиљнијој држави, поготово код њихових мондијалистичких ментора, који итекако штите своје националне вредности.

Не постоје, међутим, две Србије. Постоји само једна Србија и постоје њени пријатељи и њени непријатељи. Непријатеље, као и увек, можемо поделити на спољашње и унутрашње. Ко су спољашњи знамо исувише добро. Унутрашњи се деле на плаћенике и ентузијасте; на интелигентне цинике и приглупе евроидеалисте. Оно што им је заједничко, то је фасцинантна (демократска) мржња према свему што је национално и према свима који се усуђују да заступају било физички, било духовни интегритет своје земље. (Не знам да ли смем да кажем „отаџбине“ – могу ме прогласити за патетичног диносауруса или, можда, за фашизоидног зликовца.)

Ми, јамачно, не можемо живети као миш у флаши – изван глобалних токова, ма колико били свесни да су ти токови трансверзале империјалне експанзије. То је датост на коју не можемо да утичемо. Можемо ли, ипак, да утичемо на себе саме – како бисмо у тој занимљивој и опакој игри били, ипак, глумци, а не само марионете.

П.С: Био сам недавно у прилици да разговарам са давнашњом пријатељицом, сада челницом једне од овде дејствујућих невладиних организација. Патриотизам је ствар домаћег васпитања, рекао сам јој.


У Београду, 9. авг. 2013.
Миладин Шеварлић, председник Удружења драмских писаца Србије

 

Share/Save/Bookmark
 
Целовитост српског духовног и културног простора ПДФ Штампа Ел. пошта


У препуној сали Народног позоришта у Бањој Луци представљена је,
7. јуна ове године 50. јубиларна књига едиције САВРЕМЕНА СРПСКА ДРАМА Удружења драмских писаца Србије, посвећена драмском стваралаштву писаца из Републике Српске.

Пред телевизијским камерама, представницима других медија и пред угледним гостима, говорили су чланови делегације Удружења драмских писаца Србије и представници културног живота Републике Српске.

Том приликом изговорене су и следеће речи,пропраћене бурним одобравањем публике: "Српски народ се простире донде докле се простире његова култура. Просторна распарчаност, политичке околности, брутални притисци светских сила, не могу да пониште његов интегритет, док не пониште његову традицију и културу. Српски народ ће постојати као јединствени национални корпус све док постоје његове духовне стваралачке моћи".

Share/Save/Bookmark
 
Годишња скупштина УДПС ПДФ Штампа Ел. пошта


Редовна годишња скупштина Удружења одржана је 29. марта 2013. у просторијама Културно-просветне заједнице Србије. После уводне речи председника Миладина Шеварлића ("Огледало српско" - овај, као и реферати Живорада Ајдачића  и Божидара Зечевића биће објављени у часопису Драма број 40, који ће се такође налазити на овом сајту) награда "Бранислав Нушић" за најбољи драмски текст на конкурсу УДПС додељена је Војиславу Савићу, драмском писцу из Београда, уз образложење које је прочитао Стојан Срдић, генерални секретар Удружења и члан жирија. Награду су уручили  председник Удружења и председник жирија Божидар Зечевић. Милисаву Миленковићу, драмском, прозном писцу и песнику из Пожаревца, члану прeдседништва УДПС додељена је награда "Миодраг Ђукић" за допринос раду Удружења драмских писаца Србије. Оправдано одсутном песнику и издавачу из Новог Сада Селимиру Радуловићу иста награда биће уручена накнадно.
Уследио је извештај о раду што га је саопштио досадашњи генерални секретар Момчило Ковачевић (сада управник Музеја позоришне уметности, у којем је, поред многобројних активности Удружења истакнут рад на 50. књизи едиције Савремена српска драма, која ће бити посвећена писцима из Репубике Српске, чиме УДПС жели да допринесе очувању интегритета српског духовног и културног простора.
После реферата чланова председништва Живорада Ајдачића и Божидара Зечевића, који су анализирали различите аспекте културне, националне и државне деградације српског народа, уследила је дискусија, а дружење је настављено уз традиционални коктел.

1-sdc14774
председник Удружења Миладин Шеварлић отвара Скупштину.
Лево Живорад Ајдачић, десно Стојан Срдић, Биљана Остојић

2-sdc14763
Предраг Богдановић Ци и Милован Витезовић

3-sdc14788
Војислав Савић прима награду

4-sdc14791
председник Удружења образлаже доделу награде Милисаву
Миленковићу

5-sdc14802
Милисав Миленковић захваљује

6-sdc14809
Божидар Зечевић саопштава реферат

7-sdc14825
говори Драган Томић

8-sdc14851
Владимир Ђорђевић и Милан Михаиловић Цаци


Share/Save/Bookmark
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 10 од 11

ПРЕПОРУКЕ

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер