*НАПОМЕНА

За драме и ауторске чланке ауторска права имају аутори или носиоци права. Дозволу за објављивање, умножавање, извођење или друго јавно коришћење можете тражити директно од аутора или власника ауторског права. Податке о ауторима можете добити преко Удружења драмских писаца Србије

ПРЕВОДИЛАЦ

ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ

Facebook

ЛИЦЕНЦА - LICENSE

Биографије, фотографије и непотписани текстови (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство - Делити под истим условима


Biographies, photos and unsigned articles (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.Саопштење Удружења ПДФ Штампа Ел. пошта


logo


Удружење драмских писаца Србије и редакција часописа „Драма“ су благовремено  затражили од Центра за културу у Пожаревцу као организатора позоришне манифестације „Глумачки сусрети Миливоје Живановић“ акредитацију за Милисава Миленковића који би пратио манифестацију и о томе писао за часопис „Драма“.

Међутим, Центар за културу у Пожаревцу није издао акредитацију и тек на накнадни позив нашег одговорног лица је дат одговор преко секретарице да нису заинтересовани за ту врсту извештавања.

Не само узгред него да подсетимо да је Милисав Миленковић драмски писац, члан председништва Удружења драмских писаца Србије и члан редакције часописа „Драма“, као и чињеницу да је један од покретача ове манифестације.

Одлука о одбијању ове акредитације представља флагрантни акт непрофесионалног односа и, вероватно, нетрпељивост према лицу за које је затражена акредитација.

Најмање што очекујемо је извињење за овај увредљив гест.


Удружење драмских писаца Србије
и редакција часописа „Драма“

Share/Save/Bookmark
 
Интервју недеље - Миладин Шеварлић ПДФ Штампа Ел. пошта


 

Миладин Шеварлић, српски драмски писац као гост Оливере Манојловић Штрбац у емисији Интервју недеље, радио Снага народа, 01. 03. 2016.

Share/Save/Bookmark
 
Парастос Браниславу Нушићу ПДФ Штампа Ел. пошта


20160119_121824


Удружење драмских писаца Србије организовало је, као и сваке године, на Богојављење (19. јануара) парастос Браниславу Нушићу, на дан његове смрти.
Чинодејствовао је протојереј-ставрофор др Димитрије Калезић, а том приликом је проглашена и добитница награде "Бранислав Нушић", на годишњем конкурсу за најбољу драму. Осим председника удружења, Миладина Шеварлића, скупу поштовалаца великог српског писца и патриоте обратила се и награђена ауторка Горана Баланчевић, и познати писац, публициста Рајко Ђурђевић, члан председништва Удружења.
Том приликом председник УДПС је рекао: "Данас, када на Богојављење 2016. године хоћемо да се сетимо Бранислава Ђ. Нушића, ми не мислимо само на "Госпођу министарку", "Народног посланика", Сумњиво лице"... Та "лица" су, дакако, и данас свуда око нас - али, толико грдна, криминогено-патолошки изобличена, да их ни сам Нушић, када би, чудом Божијим, ишетао из своје пирамиде, препознао не би. Згрожен и неутешан, видевши да је ђаво однео шалу, вратио би се откуда је и дошао, како би на миру могао да одсања своју вечност.
Данас су наше очи упрте у Босну и Херцеговину и Републику Српску у њој. Данас ћемо се сетити 1908. године, када је Империја (њихова имена се мењају, а злодела остају иста), када је, дакле, Империја отела ову српску земљу; сетићемо се Бранислава Нушића како, са постоља Кнежевог споменика на позоришном тргу говори мору окупљенога народа - са постоља споменика ономе кнезу Михаилу, који је сурово убијен јер је био бескомпромисни национални борац, а од кога је, у поимању српске "златне младежи", остао само надимак "коњ".


20160119_120530


"Браћо - узвикнуо је тада Нушић - непријатељ је пред вратима! Над нашим главама виси разбојнички мач! Аустрија се спрема да отме Босну и Херцеговину, а ми, Срби, нећемо, не можемо то да допустимо! Браћо, отаџбина је у опасности, зберимо се, здружимо се, загрлимо се и заједнички умримо за отаџбину!"
Сетићемо се чувених Нушићевих речи, које је изговорио сутрадан, када је, јашући на беломе коњу, закорачио на степениште министарства иностраних дела: "Није ово ни први ни последњи коњ који улази у министарство!"
"Био је то - сећаће се касније Нушић - први монстр-митинг у Београду. Ђаци су напустили школе, трговци су затворили радње, и све се то стекло на ономе тргу, који се показао тесан за такве манифестације."
"Чин анексије Босне и Херцеговине - написао је те исте 1908. године Јован Цвијић - убија веру у вредност међународних уговора, показује да су мале земље, као Србија и Црна Гора, не само економски скоро загушене, него и политички необезбеђене, чиме се на очевидан начин вређа принцип народности, јер се дефинитивно ставља под туђинску управу централни део српског народа. Обе српске државице морају се, поглавито војно и просветно, најживље спремати, одржавати националну енергију у завојеваним деловима српског народа и прву, иоле повољну, прилику употребити да расправљају српско питање."
Тако је говорио Јован Цвијић почетком прошлога века. Опасност која се тада надвила над српске земље ставила је велика национална питања изнад партијских подела, партијских трвења и партијских интереса. Тај удар изазвао је концентрацију националних снага и изазвао јачање национализма и националне солидарности. Српски народ је у том часу био уједињен солидарношћу са браћом преко Дрине - онако како ми данас нажалост нисмо - и после деценије страдања, ратова и патњи успео да их ослободи "милосрдног" насилничког загрљаја.


20160119_120605


Када ће и  да ли ће и нама успети такав подвиг? То ће можда доживети они млади Срби који нису напустили ово разорено српско огњиште, они млади Срби који у својим чистим срцима (опростите на патетици - то није знак недостатка свести о добром стилу, већ само знак поштовања), који, дакле, у својим чистим срцима носе завет предака, чије кости почивају на просторима од Крфа до Јасеновца.
Бранислав Нушић, око чије смо се вечне куће данас са пијететом окупили, био је један од најзнаменитијих и најчаснијих чувара тога завета. У име тога завета пао је и његов син јединац, у име тога завета оставио је Нушић потресно сведочанство, књигу која се зове "Деветсто петнаеста", а коју би ваљало да сваки млади Србин барем прелиста у предаху између "Великог брата", "Фарме" и "Парова".
Чекала је, дакле, једну деценију генерација тадашњих Срба да нестане границе на Дрини. Видеће се колико ће требати да се граница поново избрише. Извештај пише ко преживи!"

У Београду, на Богојављење 2016.

Share/Save/Bookmark
 
Конкурс за награду "Бранислав Нушић" ПДФ Штампа Ел. пошта


logo


Жири за избор најбоље драме 36. Конкурса "Бранислав Нушић" Удружења драмских писаца Србије, у саставу: др Бошко Сувајџић, председник, Стојан Срдић и Предраг Богдановић Ци, једногласно је донео следећу одлуку:


- Награда "Бранислав Нушић" за 2015. годину додељује се драми ПРЕПЛАВА, под шифром "НинаСимон".

- Драме:
   1) ЈЕЖЕВА КУЋИЦА (шифра "Дјечак са тавана"),
   2) КОМПЛИКОВАНЕ ИГРЕ (шифра "Caecitas"),
   3) ЛУЈЗА (шифра "Лујза") и
   4) НОЋЕЊЕ БЕЗ ДОРУЧКА ИЛИ ТРЕЖЊЕЊЕ (шифра "Слобода").


Жири препоручује за објављивање у едицији "Савремена српска драма" Удружења драмских писаца Србије.


У Београду, 09. децембра 2015.

Share/Save/Bookmark
 
Промоција књиге Миладина Шеварлића “Виски и трубачи” ПДФ Штампа Ел. пошта


000_2395


На малој сцени Књажевског српског театра 9. октобра 2015. у оквиру јубиларног десетог Јоаким интерфеста одржана је промоција књиге драмског писца и председика Удружења драмских писаца Србије Миладина Шеварлића “Виски и трубачи”. Учеснике програма и публику поздравио је управник Књажевско српског театра Војо Лучић а о књизи су, поред аутора, говорили и Мр Снежана Кутрички, Живорад Ајдачић, Живомир Ранковић и Владимир Ђорђевић. Била је ово изузетно занимљива промоција јер су њени актери, а пре свега сам Миладин Шеварлић, говорећи о књизи, на врло занимљив начин говорили о позоришту и како је оно опстало у тешким временима с почетка деведесетих, у овом случају  о Нишком Народном позоришту у коме је Миладин Шеварлић био управник од 1992. године до 1996. Овај програм је свакако садржајно обогатио овогодишњи фестивал.

Жика Ранковић. писац из Крагујевца, члан Удружења драмских писаца Србије, Мр Снежана Кутрички, уредник едиције “Савремена српска драма” и члан председништва Удружења драмских писаца Србије, Миладин Шеварлић, драмски писац, председник Удружења драмских писаца Србије, Живорад Ајдачић, генерални секретар Културно просветне заједнице Србије.

Аутор књиге “Виски и трубачи” Миладин Шеврлић даје изјаву за РТК.

Госте и  учеснике програма  на почетку је поздравио управник Књажевско српског театра Војо Лучић.

Уводну реч дао је писац Жика Ранковић који је представио учеснике програма и  говорио о књизи и аутору Миладину Шеварлићу.

” Реч је о изузетној књизи, Шеварлићевом дневнику из периода када је био управник Нишког позоришта али овде је дневник само темељ на коме Шеварлић прецизним, директним, непосредним језиком, каткад бритким, и ироничним опаскама, каткад оштрим пером хроничара а често и поетским, песничким сликама гради свој ”  сценски приказ” тог чудног времена (1992 – 1996) које са ове дистанце делује по мало нестварно и у коме прави актери, учесници догађања у сличицама, које пред нама маестрално ниже Шеварлић, више личе на измишљене ликове неког од Шеварлићевих драмских текстова него на стварне људе” – рекао је на почетку Ранковић.


foto-milos-ignjatovic-18


“Дошао сам те године у Ниш да покренем тај чудесни, велики и леп, по мало зарђали брод , Нишко позориште, и успео сам” – рекао је Шеварлић.

Аутор је прочитао неколико занимљивих одломака из своје књиге.Миладин Шеварлић је свакако један од наших најбољих драмских писаца који је својим драмским текстовима, радом у култури, као управник или уредник или председник Удружења драмских писаца Србије обележио један период у културном животу Србије дајући му лични печат” –  рекла је Мр Снежана Кутрички.

О књизи је говорио и Владимир Ђорђевић, драмски писац из Крагујевца.

У публици је било и писаца, песника , новинара, преводиоца. Фотографија најбоље говори да је програм био веома занимљив.

Присутни су честим аплаузима поздрављали духовите, обојене специфичним хумором Шеварлића, одломке из његове књиге “Виски и трубачи”.

Живорад Ајдачић, генерални секретар Културно просветне заједнице Србије и дугогодишњи културни радник и стваралац: ” Било је то време када се на прави начин размишљало о култури. Министар Ђукић је најбоље писце послао у позоришта ван Београда, да их уздигну и покрену. Тако је Миладин Шеварлић, као истакнути драмски писац  ” распоређен” у Ниш. Упркос тешком времену, беспарици и свему осталом, успео је, донео је прегршт награда нишком позоришту, окупио праве људе и био довољно храбар, упоран и оштроуман да оствари оно што је на почетку назвао ” нишка утопија”. Претварати снове у стварност, то могу само најбољи. О томе сведочи и ова изузетно квалитетна књига” – рекао је, између осталог Ајдачић.

На крају промоције Шеварлић је своје књиге, са посветом, поклонио присутнима. Крагујевачки уметници су пришли да му честитају на успешној промоцији а неки од старих пријатеља и да размене по које сећање на протекла времена.


foto-milos-ignjatovic-34

Share/Save/Bookmark
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 6 од 11

ПРЕПОРУКЕ

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер