*НАПОМЕНА

За драме и ауторске чланке ауторска права имају аутори или носиоци права. Дозволу за објављивање, умножавање, извођење или друго јавно коришћење можете тражити директно од аутора или власника ауторског права. Податке о ауторима можете добити преко Удружења драмских писаца Србије

ПРЕВОДИЛАЦ

ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ

Facebook

ЛИЦЕНЦА - LICENSE

Биографије, фотографије и непотписани текстови (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство - Делити под истим условима


Biographies, photos and unsigned articles (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.Годишња скупштина Удружења драмских писаца Србије ПДФ Штампа Ел. пошта

Београд, 30. март 2018.

У просторијама Културно–просветне заједнице Србије, 30. марта 2018, одржана је Годишња скупштина Удружења драмских писаца Србије.

miladin-sevrljic-foto-marko-djokovic_00003-710x474

Том приликом једногласном одлуком присутних чланова продужен је мандат досадашњем председнику, Миладину Шеварлићу, једном од доајена српског драмског стваралаштва. Изабрано је и Председништво, међу чијим члановима се налазе др Рашко В. Јовановић, Божидар Зечевић, Милан Јелић, мр Снежана Кутрички, Братислав Петковић, Живорад Ајдачић, др Бошко Сувајџић, Александар Ђаја...

Опширније...
 
Промоција часописа "Драма"

Понедељак, 12. фебруар, 19 сати. Организатори: Културни Центар Смедеревска Паланка

Промоција.

Отпочињемо сарадњу са Удружењем драмских писаца Србије (УДПС) из Београда. Тим поводом, у позоришном фоајеу, биће уприличена промоција часописа "Драма", и организована дебата на тему "Драма у раљама српске културне политике".

Опширније...
 
Миладин Шеварлић - ОТАЏБИНА ЈЕ У ОПАСНОСТИ
уторак, 13 фебруар 2018 23:56

Otadzbina_je_u_opasnosti_-_Miladin_Sevarlic-2Миладин Шеварлић - ОТАЏБИНА ЈЕ У ОПАСНОСТИ
За издаваче
Братислав Петковић
Жарко Чигоја
Уредник
Проф. др Бошко Сувајџић

Преузмите књигу у pdf формату

Share/Save/Bookmark
Последње ажурирано среда, 14 фебруар 2018 14:37
 
СРПСКА КУЛТУРНА ПАРАДИГМА
субота, 27 јануар 2018 15:54

Прилог разматрању питања стратешког развоја српске културе

Сматрамо да српска култура мора да се врати националном становишту. Српско становиште у култури подразумева „оне идеје које један народ има о свом властитом карактеру, о својој историји, о својим задацима у будућности“ — као што каже Слободан Јовановић.

На првом месту је обнова сваког облика континуитета државног бића и културе. Алтернатива је: нестати као народ и као држава.

На другом месту је обнова српске културе као интегралног друштвеног бића. Да би била култура и да би била српска, интегрална култура одређује корпус српског националног постојања, без обзира на државне границе. Нема никакве србијанске културе, нема никакве војвођанске културе, нема културе Срба у Хрватској, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Македонији, Словенији, Румунији, Мађарској и Албанији, него је то јединствен отисак уписан у свест генерација; нема културе Срба у дијаспори, него их на окупу држе начела истоветна са онима у матици. Нема више српских култура, постоји само једна, интегрална, што значи целовита и свеобухватна, окупљена око најмање четири темељна принципа.

Први принцип је интеграл српског језика и писма. Ово је универзално начело и потиче још од Хердера и Хумболта, који сматрају да језик у највећој мери одређује национално биће. Прихваћени и систематизовани језички кôд предуслов је постојања и развоја сваког народа, па и српског, који је овај свој кôд затурио у врзином колу анационалне политике. Тако се народу најсигурније избијају упоришта, да би се што лакше усмерио на беспуће. Србија је морала бити обавезна да штити српски језик. А како га штити — знамо!

Последње ажурирано понедељак, 05 фебруар 2018 13:54
Опширније...
 
НА НУШИЋЕВОМ ГРОБУ
Београд, 19. јануар 2018.
З.Ђикић, М. Јелић, Б. Сувајџић, М.Михаиловић Цаци.
Фото: З.Ђикић, М. Јелић, Б. Сувајџић, М.Михаиловић Цаци.

Већ више од двадесет година  Удружење драмских писаца Србије организује, на Богојављење, парастос своме оснивачу и патрону Браниславу Нушићу, великом српском писцу и патриоти, који је преминуо на дан овога празника.

После чинодејствовања протојереј-ставрофора др Димитрија Калезића, присутнима се обратио председник Удружења, Миладин Шеварлић, говорећи о неопходности борбе за континуитет српске културе, као основног чиниоца идентитета једнога народа  -  поготово у садашњој ситуацији, где се тај континуитет програмирано пресеца, а сам појам "национално" такорећи инкриминише.

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 3 од 11

ПРЕПОРУКЕ

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер