*НАПОМЕНА

За драме и ауторске чланке ауторска права имају аутори или носиоци права. Дозволу за објављивање, умножавање, извођење или друго јавно коришћење можете тражити директно од аутора или власника ауторског права. Податке о ауторима можете добити преко Удружења драмских писаца Србије

ПРЕВОДИЛАЦ

ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ

Facebook

ЛИЦЕНЦА - LICENSE

Биографије, фотографије и непотписани текстови (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство - Делити под истим условима


Biographies, photos and unsigned articles (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International. 

Савремена српска драма број 25 / 2006

 


 

Пред вама су шест нових драма аутора: Миодрага Илића, Светозара Влајковића, Александра Ђаје, Војислава Савића, Љубинке Стојановић и Бојана Вука Косовчевића; и не само да су пред вама између корица XXV књиге Савремене српске драме, већ истовремено потпуно неспутано плове на таласима интернета (www.drama.org.rs) заједно са осталим драмама из претходне 24 књиге, чинећи корпус од 136 драма, 67 драмских писаца, на 6977 страница, ступајући у директан контакт са заинтересованим читаоцима. За само годину дана драмска књижевна реч је, посредством интернета, нашла пут до 2216 театрофила најразличитијих опредељења (писци, редитељи, глумци...) остварујући сан сваког драмског писца да буде бар читан. Као што подаци са интернета говоре, српски драмски писци су веома читани, и то не само од читалаца из Србије већ из целог света; готово једна трећина контаката припада театрофилима из дијаспоре и из бројних славистичких центара по свету. Знам да је лепо бити читан али, драме су у питању, још је лепше бити и гледан; па ево и података о гледаности: од 136 објављених, част да буде на сцени имала је 81 драма.
Едиција Савремена српска драма има за циљ да истиче вредност, значај и богатство српске драмске продукције, чија остварења се жанровски крећу у широком распону од натуралистичког или реалистичког исказа до различитих врста неформалне стилизације. У романтичним временима српске драме најважнији тренутак, пре оживљавања речи на сцени, је онај кад писац у интимном кругу својих пријатеља, поштовалаца први пут чита своју драму очекујући прве критике и похвале. Не случајно, на том Западу, и дан данас су популарне вечери посвећене пишчевом читању своје поезије, прозе или драме; тада радознали анонимни читалац и будући гледалац једини пут може видети и чути са каквим емотивним набојем творац писане речи изговара написано. Верујем да су једнако узбудљиве оне вечери када анонимни театрофил – сурфер уплови у веб сајт наших драма па, понет истраживачким набојем, открије неки нови свет који је једнако интересантан, драматичан и катарзичан као и стварност огољена до истине; упловивши тако у двадесет и пету, јубиларну књигу, одмах на почетку, сусреће се са двоструком драмом, позориштем у позоришту.

Филтрирање наслова     Прикажи # 
# Наслов чланка Погодака
1 Савремена српска драма број 25 / 2006 3207
 

ПРЕПОРУКЕ

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер