*НАПОМЕНА

За драме и ауторске чланке ауторска права имају аутори или носиоци права. Дозволу за објављивање, умножавање, извођење или друго јавно коришћење можете тражити директно од аутора или власника ауторског права. Податке о ауторима можете добити преко Удружења драмских писаца Србије

ПРЕВОДИЛАЦ

ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ

Facebook

ЛИЦЕНЦА - LICENSE

Биографије, фотографије и непотписани текстови (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство - Делити под истим условима


Biographies, photos and unsigned articles (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.Савремена српска драма број 50 / 2013Извештај пише ко преживи (белешка поводом јубилеја едиције)
Миладин Шеварлић

Српски народ се простире донде докле се простире његова култура. Просторна распарчаност, политичке околности, притисци прождрљивих светских сила, са ове или оне стране океана, не могу да пониште његов интегритет, док не пониште његову традицију и културу. Српски народ ће постојати док постоје његове духовне стваралачке моћи. И постојаће као јединствени национални корпус, мимо граница и без обзира на “братску” мржњу којом је окружен. Срби су стари и искусни народ, који је опстао иако снагу није одржавао пљачком и геноцидом, као културне, просвећене силе, које су читаве народе и читаве цивилизације збрисале са лица земље, да би напуниле трезоре златом, да би саградиле раскошне палате и софистициране катедрале и да би, најзад, начинивши потрошачке клонове и од властитих народа, наставиле у крвавој “демократској” одори геноцидни поход на исток.
Срби су народ који памти и трпи, али који се увек изнова обнавља, да би одбранио своје историјско трајање. Знао је итекако да се брани оружјем, а када то није могао, бранио се моралном снагом и креативним духом који је сабирао памћење генерација и преносио га даље, кроз време. Ова књига што стоји пред тобом, добронамерни читаоче, мали је прилог духовном истрајавању српског народа у овим тешким временима, мали доказ његове целовитости, без обзира на којој се обали Дрине налазио. Ова књига која представља јубиларну педесету свеску едиције Савремена српска драма, у издању Удружења драмских писаца Србије, посвећена је, дакле, у целости, драмском стваралаштву писаца Републике Српске, указујући на континуитет и виталност српског креативног духа, који је у стању да се суочи са изазовима времена и да у њему претраје.

Филтрирање наслова     Прикажи # 
# Наслов чланка Погодака
1 Савремена српска драма број 50 / 2013 6023
 

ПРЕПОРУКЕ

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер