*НАПОМЕНА

За драме и ауторске чланке ауторска права имају аутори или носиоци права. Дозволу за објављивање, умножавање, извођење или друго јавно коришћење можете тражити директно од аутора или власника ауторског права. Податке о ауторима можете добити преко Удружења драмских писаца Србије

ПРЕВОДИЛАЦ

ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ

Facebook

ЛИЦЕНЦА - LICENSE

Биографије, фотографије и непотписани текстови (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство - Делити под истим условима


Biographies, photos and unsigned articles (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International. 

Савремена српска драма број 1 / 1998

 


 

НА ТРАГУ НОВЕ СРПСКЕ ДРАМЕ

Позицију новопокренуте едиције Савремена српска драма,у оквиру издавачке делатности Музеја позоришне уметности Србије, ваља сагледати из најмање два угла. С једне стране, ова библиотека – чије ће се свеске убудуће појављивати пред читаоцима два пута годишње – садржаће по пет драмских текстова савремених домаћих драматичара да би понудиле својеврсан пресек кроз актуелно стање нашег драмског списатељства, покушај да се јавност информише о ономе што тренутно раде, односно пишу већ афирмисани ствараоци. С друге стране, међутим, не треба сметнути с ума ни да се ова едиција појављује у контексту који је одређен постојећим музејским издањима, понајпре библиотеком Драмска баштина чије се свако коло, са по пет наслова, појављује једном годишње. Важно је, такође, подсетити и да већ неколико година часопис "Театрон", још једна публикација Музеја позоришне уметности Србије, у сваком броју доноси по два текста домаћих драмских писаца наших савременика. И док Драмска баштина из архива на светлост дана враћа драмска дела која су својевремено формирала репертоаре кључних националних театарских институција, пре свега београдског Народног позоришта и Српског народног позоришта у Новом Саду, објављујући текстове који никада до сада нису штампани, а ако својевремено и јесу, та издања данас више нису доступна читалаштву, дотле Театрон покушава да оствари што целовитији увид у актуелна збивања на домаћој драмској литерарној сцени.
Но, с обзиром на чињеницу да у једном свом броју по правилу "Театрон" публикује текстове награђене на (анонимном) конкурсу за Награду "Бранислав Нушић" Удружења драмских писаца Србије, као и да редакција своју пажњу не ретко усмерава на комаде који су добили признања на другим, сличним конкурсима (као што су, на пример, јагодински Дани комедије), јасно је да ритам излажења овог часописа од четири броја годишње не омогућава потпуно испуњавање предвиђеног задатка. Тако постаје евидентна и издавачка стратегија Музеја утемељена на потреби да се у подједнакој мери укаже пажња и домаћој позоришној прошлости али и афирмише наша театарска садашњост. Уосталом, није нимало случајно што су се при реализацији овог издавачког подухвата на истом задатку нашли Музеј позоришне уметности и Удружење драмских писаца које, не само поменутим конкурсом за награду која носи име славног српског комедиографа, него и низом других активности покушава да учврсти позицију драмске литературе у контексту све хаотичнијих прилика у којима живимо. У најави нове едиције ваља нагласати и да је намера редакције и покретача ове библиотеке да у подједнакој мери афирмишу не само литературу намењену драмском театру и тзв. одраслој публици, него и, желећи да понуди што шири и целовитији увид у домаће драмско стваралаштво, ауторе који пишу за позориште које се обраћа најмлађима, па и оне који се обраћају луткарском театру. Издавачку делатност Музеја везану за драмско стваралаштво не треба разумети само као предлог за формирање будућих репертоара овдашњих позоришта, односно конкретну понуду управама домаћих театара, вазда склоних жалопојкама због хроничног недостатка домаће драме, већ првенствено као релевантан материјал на основу којег ће једном бити могућ целовит историографски увид у историју домаће драме. А то будуће време ће, надајмо се, бити у стању да понуди тачне оцене.

Александар МИЛОСАВЉЕВИЋ

Филтрирање наслова     Прикажи # 
# Наслов чланка Погодака
1 Савремена српска драма број 1 / 1998 3526
 

ПРЕПОРУКЕ

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер