ПРЕВОДИЛАЦ

ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ

Facebook

ЛИЦЕНЦА - LICENSE

Биографије, фотографије и непотписани текстови (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство - Делити под истим условима


Biographies, photos and unsigned articles (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.

*НАПОМЕНА

За драме и ауторске чланке ауторска права имају аутори или носиоци права. Дозволу за објављивање, умножавање, извођење или друго јавно коришћење можете тражити директно од аутора или власника ауторског права. Податке о ауторима можете добити преко Удружења драмских писаца Србије, од техничког секретара удружења Биљане Остојић, преко ел. адресе: ОВДЕ



СРПСКА КУЛТУРНА ПАРАДИГМА
субота, 27 јануар 2018 15:54

Прилог разматрању питања стратешког развоја српске културе

Сматрамо да српска култура мора да се врати националном становишту. Српско становиште у култури подразумева „оне идеје које један народ има о свом властитом карактеру, о својој историји, о својим задацима у будућности“ — као што каже Слободан Јовановић.

На првом месту је обнова сваког облика континуитета државног бића и културе. Алтернатива је: нестати као народ и као држава.

На другом месту је обнова српске културе као интегралног друштвеног бића. Да би била култура и да би била српска, интегрална култура одређује корпус српског националног постојања, без обзира на државне границе. Нема никакве србијанске културе, нема никакве војвођанске културе, нема културе Срба у Хрватској, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Македонији, Словенији, Румунији, Мађарској и Албанији, него је то јединствен отисак уписан у свест генерација; нема културе Срба у дијаспори, него их на окупу држе начела истоветна са онима у матици. Нема више српских култура, постоји само једна, интегрална, што значи целовита и свеобухватна, окупљена око најмање четири темељна принципа.

Први принцип је интеграл српског језика и писма. Ово је универзално начело и потиче још од Хердера и Хумболта, који сматрају да језик у највећој мери одређује национално биће. Прихваћени и систематизовани језички кôд предуслов је постојања и развоја сваког народа, па и српског, који је овај свој кôд затурио у врзином колу анационалне политике. Тако се народу најсигурније избијају упоришта, да би се што лакше усмерио на беспуће. Србија је морала бити обавезна да штити српски језик. А како га штити — знамо!

Последње ажурирано понедељак, 05 фебруар 2018 13:54
Опширније...
 
НА НУШИЋЕВОМ ГРОБУ
Београд, 19. јануар 2018.
З.Ђикић, М. Јелић, Б. Сувајџић, М.Михаиловић Цаци.
Фото: З.Ђикић, М. Јелић, Б. Сувајџић, М.Михаиловић Цаци.

Већ више од двадесет година  Удружење драмских писаца Србије организује, на Богојављење, парастос своме оснивачу и патрону Браниславу Нушићу, великом српском писцу и патриоти, који је преминуо на дан овога празника.

После чинодејствовања протојереј-ставрофора др Димитрија Калезића, присутнима се обратио председник Удружења, Миладин Шеварлић, говорећи о неопходности борбе за континуитет српске културе, као основног чиниоца идентитета једнога народа  -  поготово у садашњој ситуацији, где се тај континуитет програмирано пресеца, а сам појам "национално" такорећи инкриминише.

Опширније...
 
Резултати 38. конкурса „Бранислав Нушић” ПДФ Штампа Ел. пошта


logo


На 38. конкурсу Бранислав Нушић за 2017. победила је драма ТРБУХОЗБОРАЦ под шифром „Трбухозборац из нашег сокака”.

Ужи избор: Преображај, под шифром „Режањ фронтални”,
У купатилу
, под шифром „Туш”, Историја будућности, под шифром „Посматрач”.


Share/Save/Bookmark
 
Нови број часописа Драма ПДФ Штампа Ел. пошта


                         broj47


Објављен 47. број часописа Драма.

Share/Save/Bookmark
 
Редовна годишња скупштина УДПС ПДФ Штампа Ел. пошта


udps_skupstina_2017

31. марта 2017. одржана је, у просторијама Културно-Просветне Заједнице Србије, редовна Годишња скупштина Удружења драмских писаца Србије. 

После уводне речи председника Удружења, Миладина Шеварлића, уручена је награда БРАНИСЛАВ НУШИЋ победнику анонимног конкурса за најбољу драму, Предрагу Милојевићу, а награде МИОДРАГ ЂУКИЋ, за допринос раду Удружења, драмском писцу и редитељу, Милану Јелићу и драмском уметнику Милану Цацију Михаиловићу.

Извештај о раду у 2016. поднео је генерални секретар УДПС, Стојан Срдић. Реферате о положају српске културе у актуелном друштвено-политичком контексту поднели су потпредседник удружења, Братислав Петковић и члан Председништва, Драган Коларевић. (Поменути текстови налазе се у најновијем броју 46 часописа ДРАМА.)



"Бранислав Нушић" Николи Милојевићу


Награда "Бранислав Нушић" на 37. конкурсу Удружења драмских писаца Србије, уручена је Николи Милојевићу (глумцу из Kрагујевца) за драму "На трагу".


urucenje_nagrade
Миладин Шеварлић и Никола Милојевић


О добитнику је одлучивао жири у саставу: Милан Јелић, председник, Снежана Kутрички и Петар Станојловић. У образложењу се наводи да "овај текст својом једноставношћу, прецизношћу и чистотом дијалога, на камеран начин предочава критику света и критику свести." Такође, наводи се да "смештајући радњу у театар, аутор веристичким поступком кроз рад на пробама за представу 'Хамлет' приказује механизам урушавања система вредности, типичан за традиционалну свест."
Награду је у KПЗ Србије добитнику уручио Миладин Шеварлић, председник Удружења.

(извор: Вечерње Новости)

Share/Save/Bookmark
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 3 од 10

ПРЕПОРУКЕ

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер