• Контакт информације:
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Glavni Heder

Шеварлић Миладин

 

 


 

M_SevarlicМИЛАДИН ШЕВАРЛИЋ рођен је у Београду 1943.Дипломирао  светску књижевност (1967) и драматургију (1968). Радни век провео, углавном, у позориштима, као драматург, уметнички директор и управник. Био, такође, одговорни уредник у Уметничком програму ТВ Београд и главни уредник издавачког предузећа Просвета. Главни је и одговорни уредник часописа Драма, Удружења драмских писаца Србије, чији је председник био у два мандата (први пут 1984).Трећи пут изабран је за председника 2010. Члан је Удружења књижевника Србије по позиву.

Аутор је више од 30 драмских дела, која су (почев од 1968) играна у позориштима, у земљи и иностранству, емитована на радију и телевизији, те штампана у периодици, збиркама, антологијама и посебним издањима. Објавио је и четири књиге Изабраних драма. (Види сајт Удружења – Посебна издања.) Режирао два своја позоришна комада, Господин министар  и  Заводник.

Објављивао, такође, песме у књижевним часописима, шездесетих и седамдесетих (Савременик,
Књижевност, Дело…), позоришне критике у Политици-експрес, седамдесетих и есеје из области друштвене и културне проблематике, у листу Борба, деведесетих година прошлог века, касније у часопису Драма и другим публикацијама. Сценска адаптација Горског вијенца  П.П.Његоша, изведена му је 1973. у Црногорском народном позоришту. Роман Смрт пуковника Кузмановића објавила му је Српска књижевна задруга, 1986, а Енциклопедију обичаја и веровања (са М.Зупанцом), Сфаирос, 1989. Плато, 2001. Код Платоа му је изашла и књига есеја Српска Атлантида, 2002. године.

За своја дела више пута је награђиван: награда на првом (анонимном) конкурсу Удружења драмских  писаца Србије (1980), за драму Пропаст царства српскога; три нараде Бранислав Нушић, за драме Небеска војска (1986), Змај од Србије (1990) и Заводник (2000); Стеријина награда на 29. Стеријином позорју (1994) за драму Змај од Србије; награда за текст на Фестивалу праизведби у Параћину (1994), за драму Змај од Србије; награда Јоаким Вујић (1995) за драму Карађорђе; награда   Златни берочуг, за трајни допринос култури Београда (1999). Признање Владе Републике Србије за врхунски допринос националној култури (2011).

 

 ЛИЦЕНЦА - LICENSE

Биографије, фотографије и непотписани текстови (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство - Делити под истим условима


 Biographies, photos and unsigned articles (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.

*НАПОМЕНА

За драме и ауторске чланке ауторска права имају аутори или носиоци права. Дозволу за објављивање, умножавање, извођење или друго јавно коришћење можете тражити директно од аутора или власника ауторског права. Податке о ауторима можете добити преко Удружења драмских писаца Србије, преко ел. адресе: ОВДЕ

© 2024 УДРУЖЕЊЕ ДРАМСКИХ ПИСАЦА СРБИЈЕ. Сва права су задржана.