ПРЕВОДИЛАЦ

ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ

Facebook

ЛИЦЕНЦА - LICENSE

Биографије, фотографије и непотписани текстови (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство - Делити под истим условима


Biographies, photos and unsigned articles (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.

*НАПОМЕНА

За драме и ауторске чланке ауторска права имају аутори или носиоци права. Дозволу за објављивање, умножавање, извођење или друго јавно коришћење можете тражити директно од аутора или власника ауторског права. Податке о ауторима можете добити преко Удружења драмских писаца Србије, од техничког секретара удружења Биљане Остојић, преко ел. адресе: ОВДЕОтишао је Буца Мирковић ПДФ Штампа Ел. пошта

 
milosavmirkovic    У недељу, 22. септембра, умро је у 81. години члан нашег удружења Милосав Буца Мирковић, последња ренесансна личност српске културе.
  Бриљантни есејиста, књижевни и позоришни критичар, песник, драмски писац, управник Југословенског драмског позоришта, уредник издавачког предузећа ПРОСВЕТА, генерални секретар Српске књижевне задруге, члан Главног одбора Стеријиног позорја, учесник у оснивању бројних позоришних фестивала, члан безбројних жирија... И још нешто, веома значајно за модерну историју српске културе. У генерацијској и цивилизацијској провалији, што се пред нама данас отвара, губи се сећање на време Мирковићевог уредниковања, шездесетих година прошлог века, у часопису ДЕЛО, које је тада било стожер окупљања младих стваралаца што су новим, слободним духом надахњивали српску и југословенску културу.
   Бујним, раскошним стиховима, Мирковић је био и непревазиђени песнички амбасадор свога жупског завичаја. Љубитељ уметности, живота, позоришта и вина, племенити дух и живописни боем, био је и велики пријатељ глумаца, у чију част је написао низ надахнутих песама.

Share/Save/Bookmark
 
Патриотизам је ствар домаћег васпитања ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Братислав Петковић, редитељ и драмски писац, још увек министар културе у Влади Републике Србије, постао је мета напада, критике, па затим пљувања и упљувавања господе уметника, новинара и оних представника такозване „друге Србије“, субјеката који штите Србију од ње саме, посматрајући свој народ, његову какву-такву државу, његову духовност, традицију и културу очима империјалних стратега, који разарају независне државе на свих пет континената, а њихове народе – чистећи их од свега личног, духовног и националног – своде на јевтину радну снагу, клониране произвођаче и потрошаче, што бауљају по „шопинг моловима“, пунећи славодобитно своје „потрошачке корпе“ генетски модификованим прехрамбеним ђубретом.

Представници те, такозване „друге Србије“ посматрају, дакле, свој народ са једном врстом занимљивог „педагошког“ презира – надахнути духом својих покровитеља, чији је политички маркетинг послао у свет слику Срба као геноцидног, прљавог, злог и дивљег народа, који ће још дуго морати да се, клечећи, извињава лево и десно, јер је он искључиви кривац за незамисливе злочине што су се пре две деценије десили у нашем делу Европе.

Као што у овој земљи има пет посто богатих и деведесетпет посто сиромашних – транзициона криминогена псеудоелита и остатак пучанства, осуђен на реалне „резултате“ националне економије – тако и у култури имамо шачицу псеудоелите добро плаћених и преплаћених гласноговорника мондијалистичке пошасти и остатак простора резервисан за бљутаве ТВ серије, гнусне „ријалити“ програме и патогени, синтетички „турбо-фолк“, што, све заједно, комплементарно делује у правцу дебилизације пучанства и поништавања аутохтоних културних вредности овога тла. За све остале, који би хтели и могли да проговоре другачијим гласом – једноставно нема места на пренапученој, демократској сцени.

Нови министар једва да је и започео свој мандат, после деценијске владавине „другосрбијанаца“, а они су већ почели да пуштају своје, увек приправне, отровне жаоке – јер нису навикли да свој демократски монопол деле са било ким, најмање са оним будалама што, у двадесет и првом веку, још увек држе до своје националне свести и до интегритета свог националног духа и културе. И тај се министар, молим вас, усудио да јавно, макар и у контексту културе, изговори реч „национално“ – очигледно недовољно свестан, или довољно дрзак да употреби тај мрски, превазиђени, цензурисани израз.

Појава Братислава Петковића на политичко – културној сцени изазвала је, дакле, код „другосрбијанаца“ очиту нервозу и неспокојство, због основане сумње да би нови министар могао макар да отшкрине врата онима који се не стиде што припадају „прљавом, злом, инфериорном, недотупавном и геноцидном народу“ и који не би хтели да праве филмове у којима су Срби само дебилни кољачи, нити позоришне представе са бурадима крви и повраћањцима, што треба да представљају легитимацију српске историје. И тако даље…

И што ново министарство наступа са више толеранције и опрезног компромиса, мондијалистичка културна „елита“ – тумачећи то као слабост – насрће са све жешћим секташким етикетирањем, поспрдним ниподаштавањем и безобразном дискредитацијом, очекујући притом, „с правом“, финансијска средства за даље ружење, куђење и понижавање властитог народа и властите државе – што, разуме се, не би прошло ни у једној озбиљнијој држави, поготово код њихових мондијалистичких ментора, који итекако штите своје националне вредности.

Не постоје, међутим, две Србије. Постоји само једна Србија и постоје њени пријатељи и њени непријатељи. Непријатеље, као и увек, можемо поделити на спољашње и унутрашње. Ко су спољашњи знамо исувише добро. Унутрашњи се деле на плаћенике и ентузијасте; на интелигентне цинике и приглупе евроидеалисте. Оно што им је заједничко, то је фасцинантна (демократска) мржња према свему што је национално и према свима који се усуђују да заступају било физички, било духовни интегритет своје земље. (Не знам да ли смем да кажем „отаџбине“ – могу ме прогласити за патетичног диносауруса или, можда, за фашизоидног зликовца.)

Ми, јамачно, не можемо живети као миш у флаши – изван глобалних токова, ма колико били свесни да су ти токови трансверзале империјалне експанзије. То је датост на коју не можемо да утичемо. Можемо ли, ипак, да утичемо на себе саме – како бисмо у тој занимљивој и опакој игри били, ипак, глумци, а не само марионете.

П.С: Био сам недавно у прилици да разговарам са давнашњом пријатељицом, сада челницом једне од овде дејствујућих невладиних организација. Патриотизам је ствар домаћег васпитања, рекао сам јој.


У Београду, 9. авг. 2013.
Миладин Шеварлић, председник Удружења драмских писаца Србије

 

Share/Save/Bookmark
 
Целовитост српског духовног и културног простора ПДФ Штампа Ел. пошта


У препуној сали Народног позоришта у Бањој Луци представљена је,
7. јуна ове године 50. јубиларна књига едиције САВРЕМЕНА СРПСКА ДРАМА Удружења драмских писаца Србије, посвећена драмском стваралаштву писаца из Републике Српске.

Пред телевизијским камерама, представницима других медија и пред угледним гостима, говорили су чланови делегације Удружења драмских писаца Србије и представници културног живота Републике Српске.

Том приликом изговорене су и следеће речи,пропраћене бурним одобравањем публике: "Српски народ се простире донде докле се простире његова култура. Просторна распарчаност, политичке околности, брутални притисци светских сила, не могу да пониште његов интегритет, док не пониште његову традицију и културу. Српски народ ће постојати као јединствени национални корпус све док постоје његове духовне стваралачке моћи".

Share/Save/Bookmark
 
Годишња скупштина УДПС ПДФ Штампа Ел. пошта


Редовна годишња скупштина Удружења одржана је 29. марта 2013. у просторијама Културно-просветне заједнице Србије. После уводне речи председника Миладина Шеварлића ("Огледало српско" - овај, као и реферати Живорада Ајдачића  и Божидара Зечевића биће објављени у часопису Драма број 40, који ће се такође налазити на овом сајту) награда "Бранислав Нушић" за најбољи драмски текст на конкурсу УДПС додељена је Војиславу Савићу, драмском писцу из Београда, уз образложење које је прочитао Стојан Срдић, генерални секретар Удружења и члан жирија. Награду су уручили  председник Удружења и председник жирија Божидар Зечевић. Милисаву Миленковићу, драмском, прозном писцу и песнику из Пожаревца, члану прeдседништва УДПС додељена је награда "Миодраг Ђукић" за допринос раду Удружења драмских писаца Србије. Оправдано одсутном песнику и издавачу из Новог Сада Селимиру Радуловићу иста награда биће уручена накнадно.
Уследио је извештај о раду што га је саопштио досадашњи генерални секретар Момчило Ковачевић (сада управник Музеја позоришне уметности, у којем је, поред многобројних активности Удружења истакнут рад на 50. књизи едиције Савремена српска драма, која ће бити посвећена писцима из Репубике Српске, чиме УДПС жели да допринесе очувању интегритета српског духовног и културног простора.
После реферата чланова председништва Живорада Ајдачића и Божидара Зечевића, који су анализирали различите аспекте културне, националне и државне деградације српског народа, уследила је дискусија, а дружење је настављено уз традиционални коктел.

1-sdc14774
председник Удружења Миладин Шеварлић отвара Скупштину.
Лево Живорад Ајдачић, десно Стојан Срдић, Биљана Остојић

2-sdc14763
Предраг Богдановић Ци и Милован Витезовић

3-sdc14788
Војислав Савић прима награду

4-sdc14791
председник Удружења образлаже доделу награде Милисаву
Миленковићу

5-sdc14802
Милисав Миленковић захваљује

6-sdc14809
Божидар Зечевић саопштава реферат

7-sdc14825
говори Драган Томић

8-sdc14851
Владимир Ђорђевић и Милан Михаиловић Цаци


Share/Save/Bookmark
 
75 година од смрти Бранислава Нушића ПДФ Штампа Ел. пошта


На Богојављење 19. јануара 2013. УДПС одржало је помен нашем великом драматичару и патриоти. Чинодејствовао је протојереј ставрофор, др Димитрије Калезић, а пред великим бројем Нушићевих поштовалаца и ТВ камерама говорили су: министар културе Братислав Петковић, председник УДПС Миладин Шеварлић, лауреат награде Бранислав Нушић Војислав Савић, песник Мирко Магарашевић, проф. др Рашко В. Јовановић и секретар КПЗ Србије Живорад Ајдачић.

На гроб су положени многобројни венци и букети цвећа. Даћу после парастоса организовао је пријатељ Удружења Петар Павловић, власник хотела „Радмиловац“, а новчани део награде даривао је песник и неимар Љубинко Јелић.

Председник УДПС Миладин Шеварлић рекао је над Нушићевим гробом следеће:

"Темељ српске културне политике постављен је двадесетих година деветнаестог века; благовремено - у часу када је почела да се, из пепела, ствара нововековна српска држава. Каквоћу тог темеља дефинисао је Милосав Лаповац - један од хероја Другог српског устанка и доглавник кнеза Милоша - јавно исказаним захтевом да се сви писмени људи по Србији побију, „како не би семе смутње по народу сејали“. Даље се ствари одвијају по своме логичном следу: кнез Милош енергично одбија предлог Вука Караџића да га научи читати и писати; исти Вук Караџић,творац модерног српског језика и један од обновитеља српске духовности - понижаван, малтретиран, изложен вулгарној спрдњи ослободилачке српске „елите“ - бежи из Србије главом без обзира. Касније ће, из ослобођене отаџбине, побећи понижени и разочарани Јован Стерија Поповић, човек који је стварао основе српске културе и просвете.

Тако је, доследно и конзистентно, почела да се остварује српска културна политика, без обзира на то да ли је реч о кнежевини, краљевини, комунистичкој или демократској републици. Дуг је списак великана културе који су, у различитим режимима, хапшени, протеривани, чија су имена брисана из анала српске духовне историје. Међу њима су и један Светозар Марковић, Бранислав Нушић, Слободан Јовановић, Милош Црњански, Јован Дучић, Борислав Пекић, Драгослав Михајловић…

Нови, демократски развој донео је и нове, суптилније форме којима ће се обезбедити континуитет српске културне политике. Јер, као што је давно рекао кинески мудрац Шанг Лин, „све се мења да би остало исто“. Просвећени, демократски поредак разрадио је цивилизованије методе примене завета Милосава Лаповца. За оне ствараоце који су заиста писмени, тј за оне који се усуђују да мисле и говоре мимо љубазног диктата наших империјалних пријатеља и протектора - резервисани су следећи поступци: изолација, прећуткивање, етикетирање, дезавуисање, блаћење; у сваком случају, одстрањивање са јавне сцене, поготово, онемогућавање приступа медијима, јер - како је лепо рекао Маршал Меклуан - „оно што није било на телевизији, није било ни у животу“.

Банкарска империја, која нивелише планету, претварајући човечанство у клонирану руљу произвођача и потрошача материјалних добара, те, сходно томе, уништава сваку националну посебност, како државотворну, политичку, тако и духовну, дејствује - као што је познато - уз страсну сарадњу националних „петих колона“, или ергела „тројанских коња“, који, уз обилну девизну логистику, разарају национално ткиво изнутра, уз подршку „слободних, демократских“ медија, финансираних, дакако, од стране истих империјалних протектора.

Сваки помен појма „национално“ - изговараног некада јасно и гласно, са осећањем поноса и части, без икаквог шовинизма, притом - проглашен је данас „говором мржње“. Сваком помену појма „национално“ придодаје се злочиначки смисао, или се сам појам карактерише као нешто примитивно, простачко, затуцано, такорећи дебилно, у сваком случају, као нешто нецивилизовано, достојно презира и подсмеха.

И тако се, прећутно, наставља „лаповачка“ културна политика несрећне државе, изгубљене у лавиринтима белосветских игара, у кошмару „транзиције“; несрећне државе, опљачкане споља и изнутра; несрећне државе што стрепи од губитка империјалних кредита, којима, не хајући за будућност, попуњава рупе и провалије у буџету; несрећне државе, којом, током дугих година, доминирају корумпирани политичари, пребогати криминалци и „тројански коњи“ мондијализма - та преплетена спрега материјалних и духовних убица.

Нисам рекао ништа ново, али „repetitio est mater studiorum“, мада се овде појам „mater“ најчешће употребљава у мало другачијем смислу. Уосталом, ничег новог и нема. Али, као што се на крају шекспировске трагедије обично оставља трачак наде за неку другачију, лепшу будућност - сматрајмо, и овом приликом, пристојним да искажемо наду како ће српски народ, ипак, наћи снаге и памети да се одупре злу, које га разједа споља и изнутра.

Иако сматрам умесним да ове речи изговорим над гробом Бранислава Нушића, ипак се надам да ме велики писац и српски национални борац неће чути, како не би, по други пут, умро од стида."

 

dscn7909_768
   с лева: министар Братислав Петковић, директор „Стеријиног позорја“
   Селимир Радуловић, секретар КПЗ Србије Живорад Ајдачић,
   председник Синдиката писаца Србије Драган Томић

dscn7915_768
   говори министар културе Братислав Петковић

dscn7925_768
   говори председник УДПС Миладин Шеварлић

dscn7940_768
   говори Рашко В. Јовановић

dscn7933_768
   говори Војислав Савић


Share/Save/Bookmark
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 10 од 10

ПРЕПОРУКЕ

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер