ПРЕВОДИЛАЦ

ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ

Facebook

ЛИЦЕНЦА - LICENSE

Биографије, фотографије и непотписани текстови (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство - Делити под истим условима


Biographies, photos and unsigned articles (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.

*НАПОМЕНА

За драме и ауторске чланке ауторска права имају аутори или носиоци права. Дозволу за објављивање, умножавање, извођење или друго јавно коришћење можете тражити директно од аутора или власника ауторског права. Податке о ауторима можете добити преко Удружења драмских писаца Србије, од техничког секретара удружења Биљане Остојић, преко ел. адресе: ОВДЕКонкурс
Одлука жирија Удружења драмских писаца Србије о додели награде Бранислав Нушић за 2012. годину ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Жири, у саставу Божидар Зечевић, председник, Стојан Срдић и Горана Баланчевић, пошто је прочитао 36 приспелих текстова, донео је једногласно, на седници одржаној 8.12.2012. године следећу одлуку:

Награда Бранислав Нушић, за најбољи драмски текст, као и плакета Бен Акиба, додељује се драми ЕГЗЕКУТОР, под шифром "ТАЛАМИТ".

У ужи избор жири је уврстио драме: КИНЕЗ (шифра "ПЛАВИ СЛОН"), LIBERAE IN CAUSA (шифра "ПРЕВАРА"), и ЛОЦКА (шифра "ДОН ФЕРНАНДО"). Ови текстови се, такође, истичу својом вредношћу и жири их препоручује позориштима за извођење.

ЕГЗЕКУТОР је дело савремене тематике, у којој се сучељавају двојица протагониста, Прогоњени и Прогонитељ, где, после неочекиваних и драматичних обрта, Прогонитељ пресуђује сам себи. Сукоб ова два драмска лика добија интензитет и значење који га преобраћају у метафоричну пројекцију наше духовне, моралне, друштвене ситуације, где је све релативизовано - не само увелико урушени систем вредности, већ и саме позиције гонитеља и прогоњеног, у општој атмосфери страха
и неизвесности.
Текст ЕГЗЕКУТОР одликује се прецизном драматуршком структуром, прегнантним ритмом, ефектним дијалозима и релевантном литерарном вредношћу.

 

У Београду, 8.12.2012. год.                                       Божидар Зечевић

Стојан Срдић               

 Горана Баланчевић     

Share/Save/Bookmark
 
Отворен конкурс за 2012. годину ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 


 

УДРУЖЕЊЕ ДРАМСКИХ ПИСАЦА СРБИЈЕ
расписује XXXIII јавни анонимни

К О Н К У Р С

за оригинални драмски текст.

Текст мора бити необјављен и неизведен, потписан шифром
(ауторство се доказује копијом текста).
Жири ће доделити награду Бранислав Нушић
и бронзану плакету Бен Акиба.
Радове слати у једном примерку искључиво поштом најкасније до 30. септембра 2012. године на адресу:
Удружење драмских писаца Србије Господар Јевремова 19, Београд 11000
Текстови се не враћају.

 


Share/Save/Bookmark
 
Извештај жирија за доделу награде „Бранислав Нушић“ за 2011. годину ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

28. 11. 2011. године


 

На конкурс Удружења драмских писаца Србије за доделу награде „Бранислав Нушић“ за 2010. годину стигло је двадесет четири текста. Жири у саставу Драган Томић, председник и чланови Жељко Каран и Милан Јелић прочитао је све приспеле текстове и на седници одржаној 25.11.2011. године једногласно одлучио:

Награда „Бранислав Нушић“ за 2011. годину додељује се аутору драме „ОГВОЖЂЕНА“ ауторке Горане Баланчевић

Текстови:
„БУДИТЕ НА СТЕНДБАЈУ“ аутора Аријела Милошевића,
„ОФСАЈД ЗАМКА“ под шифром „Прелазни рок“ и
„МАЛИ БРАТ“ аутора Дејана Новчића,
препоручују се за штампање у едицији „Савремена српска драма“.

Четири наведена текста су се по свом квалитету издвојили од осталих с тим што је драма „Огвожђена“ оцењена као  изузтено добро написано дело и самим тим се наметнула за награду.

Шта то „Огвожђену“ чини изузтеним делом? То су пре свега  осликани ликови са зарђалих пруга које у Србији више не воде никуда, смештени поред скретнице која више не може да их пребаци на колосек који би их одвео до изласка из тунела немаштине и безнађа. Мајка Весела, службеница на железници, бори се за живот својих ћерки и сопствени и по налогу шефова пристаје на сваки посао који јој понуде, па чак и да чисти клозет да би преживела. Њен пријатељ машиновођа се непрекидно успављује таблетама насепособан и за љубав, а камо ли да повезе локомотиву. Једна ћерка студира у великом граду дириговање. Безуспешно покушава да диригује хором несташних, опичених баба. Друга ћерка покушава да заради певајући по кафанама и сања да у великом граду направи каријеру естрадне уметнице. На супрот судбини мајке Веселе и њених ћерки шефови су заиста весели и поручују да ће све порушути и саградити луна парк да се народ забавља.
Весела баца бомбу и све претвара у таму, што би се писцу могло замерити јер је већ све остало и сувише тамно. Но, у рукама доброг редитеља не мора да пукне бомба, али може да експлодира добра предства.

Радисав („На Дрини ћуприја“) је набијен на колац са кога пљује на своје џелате. Зашто и Весела разапета међу зарђалим шинама, које не воде никуда, не би пљунула на своје веселе, тупаве шефове који верују да је народу потребна само забава?!

Председник жирија
Драган Томић
У Београду, 28. 11. 2011. године

 

 


- - о о О о о - -


Share/Save/Bookmark
 
Конкурс "Бранислав Нушић" ПДФ Штампа Ел. пошта

 

konkurs

 

Конкурс за оригиналне, необјављене и неигране драмске текстове

 

Дугогодишњи пројекат по коме се идентификује Удружење драмских писаца Србије, свакако је Анонимни годишњи конкурс за оригиналне, необјављене и неигране драмске текстове „Бранислав Нушић“. Први конкурс расписан је 1980. године (дакле, траје пуних тридесет година) и од тада се сваке године, у континуитету расписује 30. априла и траје до 30. септембра текуће године. За протеклих тридесет година измењало се преко 80 чланова жирија, угледних драмских писаца, театролога, новинара, који су оценили преко 1600 рукописа и наградили 35 аутора. Награда „Бранислав Нушић“ састоји се од новчаног износа (који традиционално финансира Министарство културе), дипломе (рад сликара Веље Михајловића) и бронзане плакете „Бен Акиба“ (рад академског вајара Милуна Видића), награда се свечано додељује на Годишњој скупштини увек истог датума 31. марта уз присуство медија и новинара. На конкурс просечно стигне око 60 текстова из свих крајева Србије, Републике српске, Црне Горе. Драме оцењује трочлани жири, који се сваке године мења и чије су одлуке доступне јавности преко сајта Удружења. Одлука о награђеној драми доноси се почетком децембра. Резултати и име награђеног писца објављују се у средствима јавног информисања и на сајту УДПС-а.

 


 

Share/Save/Bookmark
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 Следећа > Крај >>

Страна 3 од 4

ПРЕПОРУКЕ

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер