ПРЕВОДИЛАЦ

ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ

Facebook

ЛИЦЕНЦА - LICENSE

Биографије, фотографије и непотписани текстови (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство - Делити под истим условима


Biographies, photos and unsigned articles (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.

*НАПОМЕНА

За драме и ауторске чланке ауторска права имају аутори или носиоци права. Дозволу за објављивање, умножавање, извођење или друго јавно коришћење можете тражити директно од аутора или власника ауторског права. Податке о ауторима можете добити преко Удружења драмских писаца Србије, од техничког секретара удружења Биљане Остојић, преко ел. адресе: ОВДЕКонкурс
Резултати конкурса УДПС ПДФ Штампа Ел. пошта

logo

На управо завршеном тридесет и петом, традиционалном, анонимном конкурсу за најбољи целовечерњи драмски текст, „Бранислав Нушић“, Удружења драмских писаца Србије, жири у саставу др. проф. Рашко В. Јовановић, као председник жирија, проф. и редитељ Јовица Павић и књижевник Предраг Богдановић Ци, као чланови, на седници одржаној 01.12.2014. једногласно је одлучио да између четрдесет и једног приспелог дела, за најбољи целовечерњи драмски текст за 2014. годину прогласи дело „Моје дете“  под шифром „Детињство“.
За награђено дело, аутор добија плакету БЕН АКИБА са ликом Бранислава Нушића и одговарајући новчани износ.
Свечано проглашење победника Конкурса биће на Богојављење (19.01.2015.) на парастосу Браниславу Нушићу, којег већ деценијама даје Удружење драмских писаца Србије, на Новом гробљу у Београду.
Накнадним дешифровањем, сазнало се да је аутор награђене драме књижевник Стојан Срдић, из Београда, којем је ово и друга награда „Бранислав Нушић“. Претходну је добио за дело „Анђео са веранде“ 2005. године. Иначе, Стојан Срдић је објавио и око десет књига поезије, прозе и позоришних драма. Такође је признати и награђивани аутор многобројних радио драма.
Поред награђеног дела, Жири је за извођење нашим позориштима препоручио и следећа дела: Светлости куплераја – шифра „Чарли Чаплин“, Поштовани професоре – шифра „Краљева јесен 1968“, Нелетачи – шифра „Албатрос“, Представа –шифра „Сан“, Пруга – шифра „Јогурт није храна“.

Share/Save/Bookmark
 
Конкурс за оригинални драмски текст ПДФ Штампа Ел. поштаУДРУЖЕЊЕ ДРАМСКИХ ПИСАЦА СРБИЈЕ


расписује XXXV јавни анонимни

КОНКУРС
за оригинални драмски текст,
необјављен и неизведен,
потписан шифром
(ауторство се доказује копијом текста).

Жири ће доделити награду Бранислав Нушић
и бронзану плакету Бен Акиба.

Радове слати у једном примерку искључиво поштом
најкасније до
30. септембра 2014. године на адресу:

Удружење драмских писаца Србије
Господар Јевремова 19, Београд 11000

Текстови се не враћају.

Share/Save/Bookmark
 
Одлука жирија за доделу награде Бранислав Нушић 2013. године ПДФ Штампа Ел. пошта

nagrada
На састанку одржаном 19. 12. 2013.
у 13 часова, жири у саставу:

мр Спасоје Ж. Миловановић, театролог, председник жирија,
Маша Певац, драматург,
Милош Јагодић, редитељ,

донео је једногласну одлуку да се награда
Бранислав Нушић за најбољи драмски текст додели драми под редним бројем 9, „Покупићу своје ствари и отићи ћу – меланхолични кабаре“, која је на конкурс Удружења драмских писаца Србије пристигла 27. 08. 2013. под шифром „ЛАДА“.

За овакву одлуку жирија заслужни су модерни сензибилитет и тематске одлике изабраног комада.  Проткан сонговима, он поседује интересантну кабаретску форму као и оригиналност приступа проблемима са којима се сусреће шесторо младих људи. Личне кризе кроз које јунаци пролазе и њихови међусобни сукоби овде су умногоме условљени тренутним друштвено-политичким околностима у земљи; али оно што је још важније, сви односи су набијени специфичном, мрачном атмосфером нашег главног града који у овој драми израста у јунака за себе. Београд је овде место које принудно повезује јунаке комада – неки од њих успевају да га пригрле и прихвате, док га други одбацују и напуштају на крају, тражећи срећу на неком другом, лепшем месту.

Осим тога, жири издваја и препоручује за извођење још два комада, интересантна у погледу фабуле и специфичних драматуршких решења. То су комади: 1. „Последња жеља Драгише Недовића“, под редним бројем 27, пристигла на конкурс 24. 09. 2013. под шифром „КОЛТ“ и 2. „Сав Србин – историческое собитие“, драма под редним бројем 1, пристигла на конкурс 11. 06. 2013. под шифром „БИЊИШ“.

 

У Београду, 19.12.2013.


После отварања шифре констатовано је да је аутор награђене драме Александра Урошевић из Београда.

Честитамо!

Share/Save/Bookmark
 
Добитник награде Бранислав Нушић за 2012. годину ПДФ Штампа Ел. пошта


После дешифровања текстова, констатовано је да је овогодишњи добитник награде Бранислав Нушић Војислав Савић, драмски писац из Београда. Честитамо!

За сада су дешифрована и два текста из ужег избора. Ненад Ж. Петровић аутор је драме ЛОЦКА, а Маја Тодоровић драме КИНЕЗ. Честитамо и њима.


Најзад је дешифрован и трећи текст. Аутор драме LIBERAE IN CAUSA је Милош Петрашковић. И њему упућујемо срдачне честитке.

Такође, свим ауторима, сарадницима и члановима УДПС желимо срећну нову 2013. годину и пуно нових драмских дела.

                                                                                       Председник УДПС
                                                                                       Миладин Шеварлић

Share/Save/Bookmark
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 Следећа > Крај >>

Страна 2 од 4

ПРЕПОРУКЕ

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер