• Контакт информације:
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Glavni Heder

Резултати XXVIII Конкурса "Б. Нушић" УДПС - (за 2007. годину)

 

 


 

КОНАЧНИ РЕЗУЛТАТИ XXVIII КОНКУРСА "БРАНИСЛАВ НУШИЋ" УДРУЖЕЊА ДРАМСКИХ ПИСАЦА СРБИЈЕ

 

Жири 28. анонимног конкурса Удружења драмских писаца Србије за најбољи драмски текст заседао је 5. новембра 2007. године у саставу: Миладин Шеварлић, председник, Милан Миња Обрадовић и Иван Панић.

Пошто су претходно прочитали 28 приспелих драмских текстова, чланови жирија су констатовали да највећи број аутора третира теме из нашег савременог живота, покушавајући да фиксира карактеристичне друштвене и психолошке проблеме са којима се најчешће суочавамо данас и овде. За разлику од ових, на конкурсу се појавило и неколико дела која се баве збивањима и личностима из наше, и не само наше прошлости и која, са мање или више успеха, настоје да својим јунацима и њиховим судбинама дају универзално значење. После расправе о приспелим драмским делима, жири је једногласно донео следећу одлуку:

Награда "БРАНИСЛАВ НУШИЋ" и плакета "БЕН АКИБА" додељује се аутору драме ЈЕРЕТИК, под шифром „Алкибијад“. Дешифровањем је утврђено да је аутор драме Јеретик, Миодраг Илић, драмски писац из Београда.

Жири је, такође, одлучио да у ужи избор уврсти драме:
- ИЛАРИОН (Шифра „Монах“)
- ПРОКРУСТ ИГРА ПИНГ-ПОНГ (Шифра „Кукала нам мајка“)
- ОЛИВЕРА (Шифра „1389“)
- ВЕСЕЛА ЕНГЛЕСКА (Шифра „Месечина“)
- МЕЛОДРАМА (Шифра „Снајпер“)

Ови текстови препоручују се позориштима за извођење, а редакцији едиције „Савремена српска драма“ за објављивање. Награђена драма ЈЕРЕТИК бави се судбином знаменитог филозофа Баруха Спинозе, те оним интелектуалним, духовним и моралним аспектима који овог мислиоца из друге половине XVIIвека чине европском парадигмом непоткупљиве, слободне мисли, те антидогматских спознајних настојања. Аутор приче о „јеретику“, наоружаном слабим, али, истовремено, надмоћним оружјем: разумом и моралом, успева да своме Спинози и његовој судбини да, колико прецизно биографско утемељење, изграђено на фону епохе, толико и универзално значење – тако да, овде присутни, сукоб догме и слободне мисли почива на архетипском моделу који не познаје временска, нити просторна ограничења. Напред реченом ваља додати и следеће: Спинозин лик, осим духовног и моралног аспекта, употпуњен је интимном психолошком димензијом, дискретним, имплицитним емоционалним током, тако да, укупно узев, пред нама стоји тродимензионалан, уверљив карактер, који функционише на динамичан начин, у оквирима аутентичне, сигурно вођене драмске радње.

У Београду
05. новембра 2007. године

Председник жирија
-Миладин Шеварлић

Чланови жирија
-Милан Миња Обрадовић
-Иван Панић


- - о о О о о - -



ЛИЦЕНЦА - LICENSE

Биографије, фотографије и непотписани текстови (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство - Делити под истим условима


 Biographies, photos and unsigned articles (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.

*НАПОМЕНА

За драме и ауторске чланке ауторска права имају аутори или носиоци права. Дозволу за објављивање, умножавање, извођење или друго јавно коришћење можете тражити директно од аутора или власника ауторског права. Податке о ауторима можете добити преко Удружења драмских писаца Србије, преко ел. адресе: ОВДЕ

© 2024 УДРУЖЕЊЕ ДРАМСКИХ ПИСАЦА СРБИЈЕ. Сва права су задржана.